Словенският министър-председател Роберт Голоб Словенското правителство започна да възстановява на гражданите

...
Словенският министър-председател Роберт Голоб Словенското правителство започна да възстановява на гражданите
Коментари Харесай

Словения започва да връща пари от хиляди глоби за неспазване на мерките за COVID

Словенският министър-председател Роберт Голоб 

Словенското държавно управление стартира да възвръща на жителите платените от тях суми за санкции, наложени им поради неспазване на заповедите за носене на маска и съблюдаване на обществена отдалеченост по време на най-острата фаза от пандемията от COVID-19. Твърдите ограничения за надзор на пандемията доведоха до санкционирането на хиляди словенци за най-различни нарушавания, в това число за свалена маска по време на консумация на храна навън.

Общата сума на санкциите за Коронавирус, събрани сред март 2020 година и май 2022 година, е към 5,7 млн. евро. Съгласно законодателството, препоръчано от лявоцентристкото държавно управление на страната, 1,7 милиона евро, които фактически са били платени, в този момент ще бъдат възобновени на към 60 000 словенци, от които са били събрани. Всички нарушавания ще бъдат отстранени от формалните регистри на хората и процедурите за налагане на санкции ще бъдат спрени.

Сред десетките хиляди, които чакат възобновяване на парите, е водач на компания са доставки, който беше сниман със свалена маската, до момента в който употребява навън бюрек, надалеч от други хора, заобиколен от полицията. Кадрите на мъжа, който беше санкциониран с 400 евро, разгневиха доста словенци, съгласно които използването на локдаун ограниченията от страна на полицията е било прекалено.

Конституционният съд анулира всички ограничения, само че лиши време на управляващите да анулират наказванията, наложени на тези, за които се счита, че са направили нарушаване.

Приетият по отношение на решението на Конституционен съд през септември законопроект беше дефиниран от настоящия министър на правораздаването Доминика Шварц Пипан като опит да се компенсират несъразмерните дейности от пандемичния полицейски надзор при предходното държавно управление. Според Пипан законопроектът цели да поправи " несправедливостите, осъществени против жителите посредством корист с наказателно право и противоконституционно и прекалено посягане върху правата на индивида ".

На последните парламентарни избори в страната, извършени през април 2022 година, дясното държавно управление на премиера Янез Янша беше заменено от лявоцентристка коалиция. В предизборната акция водачът на лявоцентристкото " Движение Свобода " Роберт Голоб, за което гласоподаваха 34.5% от упражнилите правото си на глас, даде обещание в случай че стане министър председател да постави завършек на енергийната взаимозависимост с Русия. В нощта на избирането си Голоб чества " успеха, която ще ни разреши да върнем страната към свободата ".

Сред основните въпроси в акцията беше и публичната паника за авторитаризма на предходната администрация, за който доста словенци се притесняваха, че води страната по път, сходен на Унгария на Виктор Орбан. Според народен представител от партията на Янша изплащането на санкциите значи " да се плюе в лицето на всички тези здравни служащи, които се бориха неуморно за живота на нашите съграждани ".

Брюксел следеше деликатно политическия и финансов напън върху гражданското общество, публичните медии и правосъдната система от страна на държавното управление на Янша. В отчета на американската фондация " Фрийдъм хаус " за 2021 година се посочваше, че Словения е измежду страните в Европа, където се следи максимален спад в спазването на демократичните правила.

Инфо: dnevnik.bg

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР